• WZGV: wat zal Google vinden?
  Joor Loohuis, 2010-10-28
  Een aspect van het uitzoeken van een naam voor een bedrijf of project is dat het over de laatste jaren belangrijk is geworden hoe die geplaatst wordt in zoekresultaten. Het blijkt dat dit wel eens onverwachte resultaten kan hebben.
 • Een Google Map met bedrijfslogo en routeplanner op basis van jQuery
  Joor Loohuis, 2010-09-30
  Ons artikel dat beschrijft hoe een Google Map met een bedrijfslogo en routeplanner op te zetten blijkt populair. Een vraag die we enkele keren hebben gekregen gaat over het gebruik van jQuery in plaats van Prototype, dus in dit artikel geven we de jQuery versie.
 • E-mail migreren van mbox naar maildir
  Armijn Hemel, 2010-08-30
  Twee populaire formaten om e-mail op Unix-machines op te slaan zijn mbox en maildir. Elk formaat heeft voor- en nadelen. Migreren van mbox naar maildir is met een klein beetje Python simpel te doen.
 • Met Nagios controleren voor gefaalde RAID-schijven
  Armijn Hemel, 2010-08-17
  Voor betere nachtrust draaien veel systeembeheerders hun systemen op RAID-disks, zodat een crash van een disk niet desastreus hoeft te zijn. Je moet dan wel weten wanneer een disk is gecrasht.
 • Verwerken van AWstats bestanden
  Armijn Hemel, 2010-07-28
  AWstats is een populair stuk software om logbestanden van webservers te analyzeren. De bestanden van AWstats zitten boordevol interessante informatie, waar je leuke dingen mee kan doen.
 • Vind geografische coordinaten met Google Maps (op herhaling)
  Joor Loohuis, 2010-06-01
  Een tijdje geleden hadden we een korte instructie over het vinden van kaartcoördinaten van een locatie op een Google Map. Dankzij enkele nieuwe toevoegingen aan Google Maps is deze taak nu nog gemakkelijker.
 • Precisie van geografische coordinaten voor gebruik in Google Maps
  Joor Loohuis, 2010-05-29
  Een aspect van het gebruik van Google Maps dat niet vaak besproken wordt is de precisie van geografische coördinaten die nodig is om informatie correct weer te geven. Een kleine toelichting is op zijn plaats.
 • IMAP IDLE
  Armijn Hemel, 2010-05-24
  IMAP IDLE is een geweldige aanvulling op het IMAP-protocol: telkens wanneer een nieuw mailtje aankomt geeft de server dit door aan het mailprogramma. Het mailprogramma hoeft zo niet telkens de server te vragen of er nog nieuwe mail is.
 • Haal meer uit logwatch
  Armijn Hemel, 2010-05-14
  De logbestanden in de gaten houden is een kerntaak voor elke systeembeheerder, maar als er grote hoeveelheden informatie ineens bekeken moeten worden dan is het risico groot dat je iets over het hoofd ziet. De informatie in kleine porties opdienen maakt het makkelijker om een oogje op je systeem te houden.
 • Overal toegang tot je Thunderbird adressenboeken en kalenders
  Joor Loohuis, 2010-02-05
  WebDAV is een uitstekende lichtgewicht opslagfaciliteit voor de Thunderbird mail client. Met een paar goed gekozen extensies kan het in een personal information manager worden veranderd, met wereldwijd toegankelijke gegevensbronnen voor kalenders en adressenboeken.
 • Website uitgelicht: een magazijninrichting-calculator voor palletstelling.nl
  Joor Loohuis, 2010-01-31
  Van Der Meer Magazijninrichtingen had als deel van de nieuwe website onder www.palletstelling.nl een calculator nodig waarmee klanten eenvoudig een magazijn kunnen inrichten met palletstellingen. Loco tekent voor de ontwikkeling van deze tool.
 • Een geografische zoekmachine met Google Maps
  Joor Loohuis, 2010-01-06
  Op basis van Google Maps zijn zoekmachines te ontwikkelen die de gebruiker eenvoudig laat zoeken, en in een oogopslag de resultaten laat interpreteren. Een praktijkvoorbeeld is de zoekmachine die voor de Stichting Van Eigen Erf is ontwikkeld voor het zoeken naar biologische boeren en aanverwante locaties.
 • Slimme templates met Smarty deel 1
  Joor Loohuis, 2009-11-19
  Een van de problemen waar je snel tegenaan loopt als je scripts en webapplicaties schrijft, is dat de HTML uitvoer die deze genereren erg lastig te onderhouden is. Voor onbenullige wijzigingen in de HTML moet je meteen de scripts in. De oplossing hiervoor is om een template systeem te gebruiken, waarin je modelpagina's van de HTML kan opzetten die los staan van het script dat ze vult. Voor de meest populaire scripting taal, PHP, zijn er een aantal oplossingen, maar een van de krachtigste en populairste is Smarty. Mag ik u voorstellen...
 • Koekje erbij?
  Joor Loohuis, 2009-11-16
  Een eigenschap van browsers die veel gebruikt wordt, en tegelijk slecht begrepen is de mogelijkheid om informatie op te slaan in cookies. Verkeerd gebruik kan echter grote gevolgen hebben, en cookies hebben dan ook een slechte reputatie. Het is dus nuttig om eens in te gaan op de werking ervan.
 • Het nut van add-to-favorites in AWStats
  Joor Loohuis, 2009-11-02
  AWStats is een van de meest gebruikte pakketten voor het opmaken van bezoekersstatistieken voor websites. Echter, niet alle informatie is zo nuttig als de gebruikers soms verwachten.
 • Snelle controles voor yum
  Armijn Hemel, 2009-10-18
  Als systeembeheerder wil je bovenop je systemen zitten als het gaat om beveiliging. Je wil snel weten als er beveiligingsupdates zijn, zodat je snel kan reageren.
 • DNS: Zeroconf eigenaardigheden
  Armijn Hemel, 2009-10-03
  Als je een lokaal netwerk een naam geeft, dan maakt het uit hoe je het noemt.
 • Hoe ervoor te zorgen dat Evolution een distroupgrade overleeft.
  Armijn Hemel, 2009-09-13
  Eén van de belangrijkste componenten op een hedendaagse desktop is een mailprogramma. Een populair mailprogramma op Linux is Evolution. Als je een distributie opwaardeert zal je wat extra moeite moeten doen om te zorgen dat Evolution daarna ook correct werkt.
 • Vind geografische coordinaten met Google Maps
  Joor Loohuis, 2009-09-07
  Soms heb je accurate geografische coördinaten van een locatie nodig, bijvoorbeeld om een marker op een kaart te zetten. Als je geen GPS ontvanger bij de hand hebt, of als de locatie waar je in geïnteresseerd bent niet om de hoek is, kan het vinden van de coördinaten lastig zijn. Gelukkig is er een klein tooltje in Google Maps dat je helpt de coördinaten te vinden van elke locatie die je op een kaart kan weergeven.
 • NLUUG-conferentie: Het Open Web
  Armijn Hemel, 2009-09-01
  Op 29 oktober 2009 organiseert NLUUG een conferentie over "Het Open Web". Ook Loco zal hier een presentatie geven.
 • Snelle optimalisaties voor MySQL
  Armijn Hemel, 2009-08-02
  Als data weggegooid wordt uit een MySQL database wordt er vaak (afhankelijk van de gebruikte storage engine) nog een beetje ruimte in beslag genomen. Deze ruimte wordt bij het optimaliseren van de database weer vrijgegeven. Met een simpel script kan je dit door cron laten doen.
 • WebDAV opzetten met de Apache webserver
  Armijn Hemel, 2009-07-30
  Webgebaseerde opslag zet je met de Apache webserver binnen een paar minuten op.
 • Spambestrijding met greylisting
  Armijn Hemel, 2009-07-26
  Spam is één van de grootste online irritaties voor mensen. Er zijn methodes om spam te bestrijden die erg effectief zijn, uiteraard totdat de spammers weer bij zijn. Eén methode die veelgebruikt wordt is greylisting. Greylisting geeft erg goede resultaten, maar er hangt een prijskaartje aan.
 • Waarom welke web browser?
  Joor Loohuis, 2009-07-19
  Waarom zijn er verschillende web browsers? Waarom doet een website het niet goed in mijn browser? Welke browser moet ik kiezen? Als je geen achtergrond hebt in hoe websites werken is dat kennelijk soms een raadsel. En laten we wel wezen, je mag toch verwachten dat een website gewoon moet werken. Laten we dus eens kijken naar de verschillen tussen de meer populaire browsers, en waarom je er een van zou kiezen.
 • Regels en realiteit van tell-a-friend systemen
  Joor Loohuis, 2009-07-07
  Eind 2008 hebben de OPTA en het CBP vastgesteld dat tell-a-friend systemen om email te sturen alleen onder enkele strenge voorwaarden legaal zijn. Het is echter de vraag of die regels wel uitvoerbaar zijn op de manier waarop ze bedoeld zijn.
 • Spam: voorkomen, niet alleen filteren
  Joor Loohuis, 2009-07-03
  De beste manier om spam te bestrijden is door je niet te beperken tot spamfilters, maar door ook de reden voor het bestaan van spam weg te nemen. Daarvoor zijn een aantal maatregels op te stellen die weinig geld en moeite kosten, maar op termijn veel effectiever zullen blijken dan alle filters bij elkaar. De gedachte is dat je vooral het verzenden van spam tegengaat, in plaats van de verzonden spam filtert.
 • Website uitgelicht: De Louw & Verschuur wijnprofessionals
  Joor Loohuis, 2009-06-27
  De Louw & Verschuur wijnprofessionals gebruikt al langere tijd een website om met de klant te communiceren, maar besloot recent tot een compleet redesign, voorzien van de nodige features die het de klant makkelijker moeten maken. Loco is verantwoordelijk voor de implementatie en uiteraard ook voor de hosting.
 • Een Google Map met bedrijfslogo en routeplanner
  Joor Loohuis, 2009-06-07
  Een Google Map is een aardig attribuut voor op een bedrijfswebsite. In een oogopslag is te zien waar je gevestigd bent. Een mogelijkheid voor een potentiële klant om meteen een routebeschrijving te krijgen is daarbij een hele nuttige toevoeging. Het bedrijfslogo gebruiken om de locatie aan te geven maakt het helemaal af. Dit is erg eenvoudig op te zetten, zoals in dit artikeltje blijkt.
 • Omgaan met domeinsquatters
  Joor Loohuis, 2009-05-31
  Als eigenaar van een domein krijg je wel eens een aanbieding om een domein te kopen dat lijkt op je eigen domein maar met een andere extensie. Doorgaans is het heel simpel om het aangeboden domein zelf te registreren, door een beetje geduld en gezond verstand te gebruiken.
 • Website uitgelicht: HPS Industrial
  Joor Loohuis, 2009-05-14
  HPS Industrial heeft haar website aan een flinke facelift onderworpen, en er meteen veel functionaliteit aan toegevoegd. Loco werd ingeschakeld voor de technische implementatie. Een kijkje achter de schermen laat zien hoe moderne technologieën en concepten worden gebruikt zodat HPS Industrial haar klanten nog meer kan bieden.
 • Graven met stunnel
  Armijn Hemel, 2009-05-10
  Als je op een veilige manier systemen aan elkaar wil knopen die niet op hetzelfde netwerk zitten, dan is een VPN een betrouwbare oplossing. Voor veel toepassingen kan het ook op een simpelere manier, namelijk met stunnel.
 • Prototype: elementen selecteren op id of name in Internet Explorer
  Joor Loohuis, 2009-04-21
  Het selecteren van HTML elementen op id met Prototype blijkt een eigenaardigheidje te hebben in Internet Explorer 7 en ouder. Het geselecteerde element kan in plaats van in het id attribuut ook in het name attribuut staan.
 • Hackvalue is live (eindelijk)
  Joor Loohuis, 2009-04-10
  Hackvalue, het corporate blog van Loco, is live. Het gaat materiaal bevatten over onderwerpen zoals Free en Open Source Software aangelegenheden, systeembeheer, web development en meer.
 • Domeinregistratie en DNS voor gewone mensen
  Joor Loohuis, 2009-04-03
  De werking van DNS is voor veel eigenaren van domeinen en websites niet duidelijk. Het is echter belangrijk hier wel een basis van kennis van te hebben om te kunnen communiceren met technici. Het betreft dan het registreren van domeinen en ook het instellen van DNS zodat zaken als internetverkeer en email correct werken. In dit artikel leggen we de basisprincipes uit, en geven we ook een aantal adviezen om problemen te minimaliseren en het gebruik van DNS te optimaliseren.