Overal toegang tot je Thunderbird adressenboeken en kalenders

Joor Loohuis, 5 februari 2010, 6802 views.

WebDAV is een uitstekende lichtgewicht opslagfaciliteit voor de Thunderbird mail client. Met een paar goed gekozen extensies kan het in een personal information manager worden veranderd, met wereldwijd toegankelijke gegevensbronnen voor kalenders en adressenboeken.

Tags: , , , , ,

Hier bij Loco bieden we onze klanten een variatie aan toegang tot email. Hoewel we POP3 aanbieden (zowel gewoon als over SSL) raden we altijd aan dat ze IMAP gebruiken, bij voorkeur over SSL, omdat gebruikers dan hun mail kunnen bereiken van elke locatie. Om eerlijk te zijn geven we ook de voorkeur aan IMAP omdat het ons leven als systeembeheerders makkelijker maakt. Email toegang beslaat een groot deel van de elektronische communicatie, maar om werkelijk effectief te zijn moeten deze gebruikers ook toegang hebben tot hun kalenders en adressenboeken. Nu zijn er een groot aantal oplossingen die complete emailtoegang, calendaring en directory access bieden, maar veel daarvan zijn gericht op grote gebruikersgroepen. Wij hebben vastgesteld dat WebDAV een stabiele en veilige opslagfaciliteit biedt die door Thunderbird extensies kan worden gebruikt om toegang te geven tot (gedeelde) kalenders en adressenboeken. Als gevolg van de eenvoudige setup is deze benadering zeer geschikt voor kleinere bedrijven en organisaties die vaak niet het budget hebben voor de commerciële toeters en bellen. We zetten het als volgt op.

WebDAV

Aan de systeemkant is een webserver inrichting die WebDAV ondersteunt alles wat je nodig hebt. Voeg daaraan HTTP Basic Authentication toe met gebruikers en misschien groepen op de WebDAV volumes. Elke systeembeheerder die zijn of haar centen waard is kan dit aan de gang krijgen met weinig moeite. Om een punt te benadrukken dat wij als belangrijk beschouwen, gebruik SSL voor je WebDAV opslag. Anders worden zowel de authenticatiegegevens als de gegevens zelf volledig leesbaar verzonden.

Thunderbird

Thunderbird is op zichzelf al een zeer capabele mail client, die beschikbaar is voor (vrijwel) alle desktop besturingssystemen die in omloop zijn. Maar als een paar welgekozen extensies worden toegevoegd wordt het een volledig genetwerkte personal information manager (PIM). De nadruk ligt hier op dat we toegang willen tot onze kalenders en adressenboeken van een willekeurige locatie, zolang we maar verbonden zijn met het internet. Dat kan je opzetten met de volgende extensies.

Addressbooks Synchronizer

Addressbooks synchronizer is een zeer nuttig hulpmiddel om, ehm, je adressenboeken te synchroniseren met bestanden die ergens anders zijn opgeslagen. Strict genomen synchroniseert het niet, maar wisselt het hele adressenboeken uit, maar dat volstaat prima voor de meeste toepassingen. Het is zelfs zo slim dat het je toestaat adressenboeken in een IMAP account op te slaan, maar dat is eigenlijk alleen een oplossing als je je adressenboeken niet hoeft te delen. Wij zetten het op met opslag op afstand gebaseerd op WebDAV over SSL voor de maximale flexibiliteit en veiligheid. Voordat je Addressbooks Synchronizer gaat configureren moet je wel zorgen dat de adressenboeken bestaan in Thunderbird. Dus kies Extra>Adresboek en maak een adressenboek als je er nog geen had of als je eerst een beetje wil experimenteren voordat je de stap maakt. Ga vervolgens naar Extra>Add-ons, kies Addressbooks Synchronizer, en open de voorkeuren. Je krijgt nu een lijst te zien met al je adressenboeken, waar je degenen uit kiest die moeten worden gesynchroniseerd met versies in de opslag op afstand. Kies de 'Remote' tab, vink de optie 'Synchroniseren met bestanden op afstand' aan, en voer de gegevens van je WebDAV opslag in. Het pad onder de invoervelden laat je controleren of alle gegevens correct zijn ingevoerd. Hint: de naam van het adressenboekbestand is gebaseerd op de naam van het adressenboek dat je aan het synchroniseren bent. Als je nog geen adressenboek op afstand hebt gebruik je 'Nu uploaden' om het te creëren. Anders gebruik je 'Nu downloaden' om de data in de opslag op afstand naar je systeem te halen. Kies ook of je de adressenboeken wil downloaden bij het opstarten van Thunderbird en/of te uploaden bij het afsluiten, en je bent klaar. Als je avontuurlijk bent ingesteld kan je ook met de andere instellingen experimenteren.

Lightning

Lightning is een van de producten van het Mozilla Calendar Project, en het biedt je een zeer complete kalendertoevoeging voor je mail client. Het laat je toe meerdere kalenders te onderhouden, die je ook op afstand kan opslaan. Om een op afstand opgeslagen kalender op te zetten maak je een nieuwe kalender en kies je 'Op het netwerk'. Kies iCalendar (ICS) als formaat, en voor de locatie voer je de volledige URL van de kalender op je WebDAV disk in. Maak de rest van de creatie wizard af, en als het ICS bestand al bestaat zullen je afspraken worden geladen. Als het nog niet bestaat wordt het gecreëerd zodra je afspraken aan de kalender gaat toevoegen. Dat is alles wat er te doen is.

Bronnen delen

Het kan ook erg nuttig zijn om deze gegevensbronnen te kunnen delen met andere mensen, bijvoorbeeld met je collega's. De extensies die hier beschreven zijn maken geen direct onderscheid tussen gedeelde en persoonlijke bronnen, dus moeten we daar omheen werken door de authenticatie aan te passen. HTTP Basic Authentication maakt het mogelijk om groepen op te zetten, en dit kan je gebruiken door directories op het WebDAV volume te creëren waarvoor toegang is gebaseerd op verificatie van groepen, in plaats van alleen te controleren op een geldige gebruiker. Het deel van een Apache configuratie voor een groepsdirectory kan er als volgt uitzien:

<Directory /path/to/dav/domain/groupdir>
  Dav On
  AuthUserFile /path/to/authusersfile
  AuthGroupFile /path/to/authgroupsfile
  AuthName "Experimental DAV facility"
  AuthType Basic
  <LimitExcept OPTIONS>
    Require group somegroup
  </LimitExcept>
</Directory>

Vergeleken met het WebDAV artikel hebben we een directive toegevoegd naar ons groepenbestand, en toegang beperkt tot leden van de opgegeven groep. Dit impliceert dat de gebruiker al een correct geauthenticeerde gebruiker is. Privébronnen kunnen ook in afgescheiden directories worden opgeslagen, met een nog meer beperkte toegangseis:

<Directory /path/to/dav/domain/userdir>
...
  <LimitExcept OPTIONS>
    Require user someuser
  </LimitExcept>
</Directory>

Er is een voorbehoud bij het gebruik van gedeelde gegevensbronnen zoals hier beschreven. Adressenboeken en kalenders worden als hele bestanden uitgewisseld, en dus is het raadzaam om schrijftoegang tot kalenders en adressenboeken te beperken tot specifieke gebruikers, en alle andere gebruikers alleen leestoegang te geven. In zowel Addresbooks Synchronizer als Lightning is er de mogelijkheid om bronnen als readonly aan te merken, dat moet voorkomen dat de extensies naar de bestanden in de opslag op afstand proberen te schrijven.

Creative Commons License Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
Social networking: Tweet dit artikel op Twitter Geef dit artikel door op LinkedIn Bookmark dit artikel op Google Bookmark dit artikel op Yahoo! Bookmark dit artikel op Technorati Bookmark dit artikel op Delicious Deel dit artikel op Facebook Digg dit artikel op Digg Zend dit artikel naar to Reddit Geef dit artikel een duim omhoog op StumbleUpon Zend dit artikel naar Furl

Talkback

reageer op dit artikel