Een geografische zoekmachine met Google Maps

Joor Loohuis, 6 januari 2010, 6898 views.

Op basis van Google Maps zijn zoekmachines te ontwikkelen die de gebruiker eenvoudig laat zoeken, en in een oogopslag de resultaten laat interpreteren. Een praktijkvoorbeeld is de zoekmachine die voor de Stichting Van Eigen Erf is ontwikkeld voor het zoeken naar biologische boeren en aanverwante locaties.

Tags: , , , ,

Loco heeft voor Stichting Van Eigen Erf (VEE) een geografische zoekmachine gebouwd, waarin de bezoeker biologische boeren en aanverwante locaties kan zoeken door de kaart te manipuleren. Op 4 januari 2010 is de tweede versie uitgebracht, waarin de ervaringen met de eerste versie zijn verwerkt, en ook nieuwe informatie is toegevoegd. Omdat de manier van zoeken erg intuïtief is, is het interessant om toe te lichten hoe deze zoekmachine werkt.

Traditioneel bestaan webgebaseerde geografische zoekmachines uit formulieren waarin gegevens met geografische betekenis zoals postcodes, plaatsnamen en provincies worden ingevoerd. Het probleem daarmee is dat het gevoelig is voor typefouten, en niet altijd eenduidige resultaten geeft (hebben we het over Oosterhout, Noord Brabant, of over Oosterhout, Gelderland?). Een begrip als 'in de buurt' kan ook een heel andere betekenis krijgen als het aan de overkant van een obstakel als een snelweg of een rivier ligt. Een ander typisch probleem is dat zoeken op een regio zoals een provincie resultaten op kan leveren die op een flinke afstand liggen, en resultaten kan missen die erg dichtbij, maar net in een andere provincie liggen. Een blik op de kaart is dan zeer verhelderend. Onroerend goed websites laten al een paar jaar zien hoe een kaart het zoeken aanmerkelijk kan verbeteren, maar er zijn natuurlijk veel andere toepassingen denkbaar.

VEE heeft een dataset van locaties van 'points of interest' (POI) die zijn getagged op basis van een aantal eigenschappen. Zo zijn bijvoorbeeld leden van de stichting herkenbaar, maar ook afhaalpunten van webwinkels, boerenmarkten, enzovoorts. Verder zijn de meeste locaties verrijkt met adresgegevens, informatie over wat er wordt geproduceerd, en andere relevante informatie. De biologische boeren kunnen in de site ook hun eigen profielen beheren. Naast de POI zijn er gebieden die in de vorm van KML in de kaart opgenomen, waarin de bezorgingsgebieden van een aantal webwinkels wordt weergegeven. Alles bij elkaar levert dit een flinke dataset op, zoals in de zoekmachine zelf is te zien.

Er is een invoermogelijkheid om (met suggesties) traditioneel te zoeken op plaatsnaam, waarmee de kaart kan worden gecentreerd op een locatie. Verder zijn een aantal besturingselementen waarmee de selectie op eigenschappen kan worden aangepast. De lijst met zoekresultaten bevat links naar meer informatie van elke locatie, de optie om een route te plannen, en is onder meer gesorteerd op basis van de afstand van de locaties tot het centrum van de kaart. De zoekresultaten worden dus grotendeels door het manipuleren van de kaart gestuurd. Door de kaart te pannen of in- en uit te zoomen kan de lijst met resultaten worden ververst. Dit laatste maakt geografisch zoeken zeer intuitief voor elke gebruiker die een kaart kan lezen.

Creative Commons License Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
Social networking: Tweet dit artikel op Twitter Geef dit artikel door op LinkedIn Bookmark dit artikel op Google Bookmark dit artikel op Yahoo! Bookmark dit artikel op Technorati Bookmark dit artikel op Delicious Deel dit artikel op Facebook Digg dit artikel op Digg Zend dit artikel naar to Reddit Geef dit artikel een duim omhoog op StumbleUpon Zend dit artikel naar Furl

Talkback

reageer op dit artikel