Het nut van add-to-favorites in AWStats

Joor Loohuis, 2 november 2009, 6718 views.

AWStats is een van de meest gebruikte pakketten voor het opmaken van bezoekersstatistieken voor websites. Echter, niet alle informatie is zo nuttig als de gebruikers soms verwachten.

Tags: , , , ,

Onlangs kregen we de vraag van een van onze klanten over de statistieken zoals die door AWStats worden opgemaakt. In de sectie 'Overigen' wordt een schatting gemaakt van het aantal bezoekers dat de site heeft gebookmarked ('Add to favorites (estimated)'). Het bleek dat 843 van de 767 bezoekers deze handeling hadden verricht. Na ons aanvankelijke antwoord ('lies, damned lies, and statistics') waren we echter wel nieuwsgierig wat de oorzaak was van dat staaltje creatief boekhouden.

De verklaring blijkt te liggen in de simplistische aannames die worden gedaan om tot de schatting te komen. Die luidt namelijk als volgt: neem het aantal keer dat favicon.ico uit de root of een subdirectory is opgevraagd door Internet Explorer (IE), zonder dat er een referrer voor de request bekend is. Corrigeer dat aantal voor de ratio van IE op het totaal aantal browsers, en je hebt een schatting voor het aantal bezoekers dat de site heeft gebookmarked.

De redenering hierachter is dat IE requests voor favicon.ico doet zonder referrer als de site wordt toegevoegd aan de bookmarks, omdat het ikoontje vervolgens wordt opgeslagen op het systeem van de bezoeker, en dus niet meer wordt opgevraagd. Door nu dit aantal requests te extrapoleren voor gebruikers van andere browsers zou er een redelijke schatting volgen van het aantal bezoekers dat de site heeft gebookmarked. Er zijn echter een paar redenen waarom dit niet (meer) het geval is:

  • aan IE toegevoegde extensies zoals de Google Toolbar vragen favicon vaker op, ook zonder referrer
  • gebruikers van andere browsers spoofen zo nu en dan IE, omdat de site anders niet werkt als gevolg van een gebrekkig ontwerp, en die browsers vragen favicon.ico vaker op
  • als belangrijkste, sinds versie 7 doet IE veel vaker requests voor favicon.ico zonder referrer, en niet alleen als er gebookmarked wordt.

Het gevolg is dat de schatting onder 'Add to favorites' in AWStats dus niet meer klopt, en genegeerd moet worden. De verwachting is dat deze parameter gaat verdwijnen, maar op dit moment wordt deze op de AWStats website nog vermeld onder de features.

Creative Commons License Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
Social networking: Tweet dit artikel op Twitter Geef dit artikel door op LinkedIn Bookmark dit artikel op Google Bookmark dit artikel op Yahoo! Bookmark dit artikel op Technorati Bookmark dit artikel op Delicious Deel dit artikel op Facebook Digg dit artikel op Digg Zend dit artikel naar to Reddit Geef dit artikel een duim omhoog op StumbleUpon Zend dit artikel naar Furl

Talkback

reageer op dit artikel