DNS: Zeroconf eigenaardigheden

Armijn Hemel, 3 oktober 2009, 6420 views.

Als je een lokaal netwerk een naam geeft, dan maakt het uit hoe je het noemt.

Tags: , , , , ,

Thuis heb ik een netwerk dat ik deel met wat mensen. De gateway naar Internet is een zuinige Soekris met FreeBSD en pf. De meeste machines op het netwerk draaien Fedora Linux.

Het lokale netwerk heeft de naam 'local', omdat het een lokaal netwerk is. Dit netwerk heeft jaren zo gedraaid, maar na een herinstallatie van machines met Fedora 11 gingen de machines zich ietwat raar gedragen.

Ontdekking

De eerste tekenen dat er iets niet helemaal in de haak was, was dat Evolution af en toe voor een paar seconden leek te hangen en daarna weer gewoon doorging. Na een tijdje werd dit zeer irritant. Een ander teken was dat SSH begon te schreeuwen op het moment dat er een verbinding gemaakt werd met een andere machine dat een reverse lookup niet lukte en er een mogelijke inbraakpoging aan de gang was. Het duurde ook even voordat een verbinding gemaakt werd. Sommige namen konden ook niet juist opgezocht worden op de machines met Fedora, maar wel op andere. Dit waren allemaal aanwijzingen dat er iets met DNS was.

Omdat het geen toeval kon zijn besloot ik Wireshark te draaien om netwerkverkeer in de gaten te houden en kijken of er een correlatie was tussen het bevriezen van Evolution en iets op het netwerk. Bingo. De eerste keer dat Evolution bleef hangen werd vanaf mijn machine een mDNS verzoek voor mijn eigen hostname op het ".local" netwerk over het netwerk gestuurd. Ik wist dat "local" een gereserveerde naam was in Zeroconf, maar eerdere installaties van Fedora hadden hier geen problemen mee. In Fedora 11 kan het blijkbaar wel een probleem zijn, wat gelukkig snel op te lossen was.

Oplossing

De oplossing is simpel: hernoem het netwerk van "local" naar iets anders dan "local", maar dat ook weinig andere problemen geeft (ik zou dus geen FQDN nemen die zou kunnen botsen met machines op Internet). Daarna herstart je de DNS- en DHCP-server en dwing alle machines om een nieuwe lease en DNS-gegevens op te vragen.

Op sommige machines kan het zijn dat wat machine- en netwerknamen hardgecodeerd zijn in configuratiebestanden. Deze zal je uiteraard ook moeten aanpassen.

Creative Commons License Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
Social networking: Tweet dit artikel op Twitter Geef dit artikel door op LinkedIn Bookmark dit artikel op Google Bookmark dit artikel op Yahoo! Bookmark dit artikel op Technorati Bookmark dit artikel op Delicious Deel dit artikel op Facebook Digg dit artikel op Digg Zend dit artikel naar to Reddit Geef dit artikel een duim omhoog op StumbleUpon Zend dit artikel naar Furl

Talkback

reageer op dit artikel