Hoe ervoor te zorgen dat Evolution een distroupgrade overleeft.

Armijn Hemel, 13 september 2009, 6954 views.

Eén van de belangrijkste componenten op een hedendaagse desktop is een mailprogramma. Een populair mailprogramma op Linux is Evolution. Als je een distributie opwaardeert zal je wat extra moeite moeten doen om te zorgen dat Evolution daarna ook correct werkt.

Tags: , , ,

Niet al te lang geleden heb ik een paar machines opgewaardeerd naar Fedora 11. Als mijn mailprogramma gebruik ik Evolution, voornamelijk uit luiheid om te zoeken naar een beter alternatief en omdat tot nu toe Evolution goed genoeg is voor het dagelijkse werk.

Evolution slaat allerlei gegevens en data op in de homedirectory van de gebruiker in een map genaamd .evolution. In deze map staat allerlei informatie zoals contacten, configuratieinformatie, mails (in het geval van accounts die POP3 gebruiken) en emailheaders (IMAP).

Als je een nieuwere versie van Evolution installeert dan is het niet verstandig om simpelweg deze map te kopiëren, omdat het niet gegarandeerd is dat de nieuwe versie de data in hetzelfde formaat verwacht. Bij de upgrade naar Fedora 11 bleek dat de map .evolution zoals gebruikt in Fedora 9 niet zomaar gebruikt kon worden. Op een andere machine ging het vlekkeloos na de configuratie en data op de daarvoor bestemde manier eerst geëxporteerd te hebben (via File -> Backup settings in het menu).

De moraal van het verhaal: het loont de moeite om eerst uit te vinden of er een standaard import/export-functie in een programma zit, voordat je data gaat overslingeren.

Creative Commons License Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
Social networking: Tweet dit artikel op Twitter Geef dit artikel door op LinkedIn Bookmark dit artikel op Google Bookmark dit artikel op Yahoo! Bookmark dit artikel op Technorati Bookmark dit artikel op Delicious Deel dit artikel op Facebook Digg dit artikel op Digg Zend dit artikel naar to Reddit Geef dit artikel een duim omhoog op StumbleUpon Zend dit artikel naar Furl

Talkback

reageer op dit artikel