Omgaan met domeinsquatters

Joor Loohuis, 31 mei 2009, 6026 views.

Als eigenaar van een domein krijg je wel eens een aanbieding om een domein te kopen dat lijkt op je eigen domein maar met een andere extensie. Doorgaans is het heel simpel om het aangeboden domein zelf te registreren, door een beetje geduld en gezond verstand te gebruiken.

Tags: , , ,

Stel, je bent de eigenaar van een domein, example.org. Dan kan het voorkomen dat je opeens een mailtje ontvangt van iemand die beweert de eigenaar te zijn van hetzelfde domein maar met een andere domeinnaamextensie (top level domain), bijvoorbeeld example.com, met het aanbod dat domein te verkopen. Als je werkelijk geïnteresseerd bent in het aangeboden domein zijn is het vaak goed mogelijk het domein zelf te registreren voor significant lagere kosten dan een overname van de aanbieder. Maar het is belangrijk zorgvuldig te werk te gaan.

Geduld is een schone zaak

Het eerste dat je moet weten, is dat je niet moet reageren op het aanbod. In het mailtje zal ook een link naar een webpagina staan waarop meer informatie te vinden is. Bezoek deze pagina ook absoluut niet. Die pagina is namelijk door de aanbieder opgezet om te kijken of er werkelijk interesse is.

Wat er aan de hand is, is het volgende. Voor bepaalde domeinnaamextensies bestaat er bij registratie van een domein een bedenktijd van 5 dagen waarin kan worden bekeken of het domein zakelijk interessant is. Pas na die bedenktijd worden de administratieve zaken afgehandeld, en het is dus mogelijk om voor niets een domein een paar dagen te registreren. Er zijn de nodige individuen met bedenkelijke zakelijke handelswijzen die deze mogelijkheid gebruiken om zonder risico een domein te registreren, en het dan snel te verkopen. Lukt die verkoop niet, dan wordt het domein opgegeven, om dan meestal meteen door een ander bedrijf te worden geregistreerd. Dat tweede bedrijf lijkt misschien niets te maken te hebben met het eerste, maar de werkelijkheid is anders. Waar je dus eigenlijk mee te maken hebt is een vorm van domain squatting, het 'bezetten' van domeinnamen door personen die niet geïnteresseerd zijn in het domein zelf, maar uitsluitend in de verkoop ervan.

Je zal meestal enkele dagen na het eerste aanbod een tweede aanbod ontvangen. Weersta ook nu de verleiding om te reageren of de website te bezoeken. Een week of twee na het aanbod om het domein over te nemen zal het zijn vrijgevallen, en je kan het dan via je eigen domeinregistrar kunnen registreren tegen het gebruikelijke tarief.

Disclaimer

De bovenstaande methode hebben wij met succes gebruikt. Het is echter altijd mogelijk dat het niet werkt, bijvoorbeeld omdat de aanbieder het domein werkelijk heeft geregistreerd. Dat komt bijvoorbeeld voor als de domeinnaam meer generiek is. In zo'n geval zal het domein na twee à drie weken nog niet te registreren zijn, en zal je tevreden moeten zijn met het domein dat je al hebt.

Niet geïnteresseerd?

Ben je niet geïnteresseerd in het aangeboden domein, probeer dan de verleiding te weerstaan om de aanbieder aan het lijntje te houden en die zo op kosten te jagen. Domeinsquatters maken gebruik van mazen in het regelement van domeinregistratie, maar zijn strict genomen niet illegaal bezig. Het beste worden ze volledig genegeerd.

Creative Commons License Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
Social networking: Tweet dit artikel op Twitter Geef dit artikel door op LinkedIn Bookmark dit artikel op Google Bookmark dit artikel op Yahoo! Bookmark dit artikel op Technorati Bookmark dit artikel op Delicious Deel dit artikel op Facebook Digg dit artikel op Digg Zend dit artikel naar to Reddit Geef dit artikel een duim omhoog op StumbleUpon Zend dit artikel naar Furl

Talkback

reageer op dit artikel

Re: Omgaan met domeinsquatters (Klaas van Gend, 2009-06-01 18:07 CEST)
Is het niet zo dat je in de whois database kunt opzoeken wie de eigenaar is?
Staat daar toevallig bij of het "volledig" of "tijdelijk" geregistreerd is?
Re: Omgaan met domeinsquatters (Joor Loohuis, 2009-06-02 21:13 CEST)
> Is het niet zo dat je in de whois database kunt opzoeken wie de
> eigenaar is?

Dat kan inderdaad, en dat is ook de methode waarmee wij controleren of een domein al weer is vrijgevallen. Omdat de squatters zelf het opvragen van whois records niet kunnen traceren is dat normaal gesproken geen probleem. Het probleem met whois is dat voor de niet ingewijde het lastig kan zijn om daar informatie uit te halen.

> Staat daar toevallig bij of het "volledig" of
> "tijdelijk" geregistreerd is?

Ik denk dat dat ligt aan wie de whois records beheert. In de domeinen die ik als steekproef heb bekeken staan alleen datums van registratie, laatste aanpassing en wanneer de registratie vervalt. Ik neem aan dat je de registratiedatum als hint kan beschouwen, als die recent genoeg is.