Spam: voorkomen, niet alleen filteren

Joor Loohuis, 3 juli 2009, 6657 views.

De beste manier om spam te bestrijden is door je niet te beperken tot spamfilters, maar door ook de reden voor het bestaan van spam weg te nemen. Daarvoor zijn een aantal maatregels op te stellen die weinig geld en moeite kosten, maar op termijn veel effectiever zullen blijken dan alle filters bij elkaar. De gedachte is dat je vooral het verzenden van spam tegengaat, in plaats van de verzonden spam filtert.

Tags: , ,

Het tegengaan van het verzenden van spam begint niet bij de verzender zelf, maar bij de potentiële ontvanger. De bestaansreden van spam is dat het werkt, en dus geld oplevert. Het feit dat de hoeveelheid spam nog steeds snel toeneemt geeft aan dat filteren alleen niet voldoende is. We hebben andere manieren nodig om het rendement van spam te verminderen. Op termijn gaat dit ons ook nog eens geld besparen, want spam is een flinke schadepost. Je bent niet alleen tijd kwijt aan het weggooien, maar het is ook een flinke bandbreedtevreter. De wereldwijde jaarlijkse kosten van spam worden in de miljarden geschat, en degenen die voor die kosten opdraaien zijn de eindgebruikers. Nu blijkt het ook nog eens 33 miljard kWh aan energie per jaar te kosten, vergelijkbaar met het energieverbruik van 2,4 miljoen Amerikaanse(!) huishoudens, en dus serieuze gevolgen te hebben voor het milieu. We hebben dus alle reden om spam uit te willen bannen. De kosten van spam direct op de verzender verhalen gaat niet lukken, want als we degenen die erachter zitten hadden kunnen bereiken behoorde spam al lang tot het verleden. Wat er overblijft is het rendement van spam te verminderen.

Er zijn een aantal zaken die we zelf in de hand hebben die helpen om spam te voorkomen in plaats van de verstuurde spam af te vangen. Het kost geen geld, alleen een beetje zelfbeheersing, gezond verstand en zorgvuldigheid.

  1. De belangrijkste regel is om nooit te reageren op spam. Klik niet op links, antwoord er niet op, doe niets anders dan het aan je spamfilters voeren. Het is misschien verleidelijk om de laatste 'wardrobe malfunction' van een beroemdheid te bekijken, medicijnen online te bestellen die je liever niet over de toonbank bij de apotheek aangereikt krijgt, of om snel veel geld te verdienen door de zoon van een Afrikaans staatshoofd te helpen een paar miljoen het land uit te smokkelen. De werkelijkheid is dat de onbedekte lichaamsdelen van de beroemdheid in kwestie worden gebruikt om te bevestigen dat het email adres dat is gespamd ook wordt gelezen. De blauwe pilletjes die worden aangeboden zijn mogelijk helemaal niet echt. En als je denkt dat je bekendheid zo ver strekt dat een erfgenaam op een ander continent jou speciaal heeft geselecteerd voor een lucratieve transactie moeten we eens praten over wat spullen die bij mij op zolder stof verzamelen. Reageer ook niet op nieuwsbrieven waar je je niet op hebt ingeschreven, ook niet om je uit te schrijven. Dat geeft de verzenders ook aan dat het adres dat ze hebben gebruikt werkelijk wordt gelezen.
  2. Als je je inschrijft voor een beurs, een informatiepakket, je gegevens invult voor een online bestelling, een profiel opzet op een social networking site, of wat dan ook van deze strekking, geef dan duidelijk aan dat het emailadres niet mag worden gebruikt voor zaken anders dan strict noodzakelijk voor het afhandelen van je aanvraag. Laat vooral nooit toe om aanbiedingen te ontvangen van partners, of welke formulering wordt gebruikt. Dat is een vrijbrief om je emailadres op een 'opt-in' lijst te zetten, of dat nu helemaal volgens de regeltjes is of niet. Als je in de gaten wil houden waar je mailadres terecht komt kan je overwegen om adresextensies te gebruiken, als je provider die ondersteunt. Als je een domein hebt met een onbeperkt aantal aliases kan je ook voor elke gelegenheid een nieuwe alias opzetten. Het voordeel is dan dat als je opeens spam ontvangt op die alias, je 'm zo kan weghalen.
  3. Op dezelfde manier is het verstandig om je emailadres met beleid door te geven. Dat doorgeven kan op allerlei manieren plaatsvinden. Stuur bijvoorbeeld niet zomaar email naar een adres waarvan je niet weet waar het bij hoort. Geef je visitekaartje niet zomaar af in een vergaarbak op een beurs of in een winkel. Dit zijn goede manieren om de controle over de verspreiding je emailadres kwijt te raken. En boven alles, zet je mailadres niet vrij toegankelijk op een website, of het nou om je eigen website gaat of om je Hyves, Facebook, LinkedIn, of wat-dan-ook pagina. Spammers stropen websites af om emailadressen te vinden waar ze spam naartoe kunnen sturen. Moet je adres perse op een website, zorg er dan voor dat het niet simpel te lezen is, maar gecodeerd wordt weergegeven. Goede scripts zullen dat mogelijk decoderen, maar goede scripts zijn duurder, en hebben dus gevolgen voor de winst van de spammer. Gebruik indien mogelijk een contactformulier op de website in plaats van een mailadres.
  4. In het bijzonder als je Windows gebruikt, maar in het algemeen en dus ook als je MacOS X of Linux gebruikt, is het zaak om je software voortdurend up-to-date te houden. Zorg ook voor goed onderhouden virus- en spamfilters. Slecht onderhouden PC's zijn niet alleen de oorsprong van veruit de meeste spam, maar ze kunnen voor de spammers ook een bron zijn van nieuwe mailadressen.
  5. Tot slot, het is ook belangrijk om verantwoordelijk met de email adressen van anderen om te springen. Stuur bijvoorbeeld nooit mail met meerdere adressen in het 'To' of het 'Cc' veld. Als een mail naar meerdere mensen moet gaan, gebruik je het 'Bcc' veld, en adresseer je de mail aan jezelf. Zo ontvangt iedereen de mail zonder dat iedereen de adressen van alle andere geadresseerden te zien krijgen.

Over Loco

Loco is (onder andere) een hosting bedrijf dat gespecialiseerd is in maatwerk voor het ontwikkelen en hosten van websites, webapplicaties en andere internet diensten. Loco geeft klanten zowel adresextensies als onbepertke aliases tot hun beschikking, en past de nodige andere technieken toe om spam te bestrijden. Voor meer informatie kan je contact opnemen op de Loco website.

Creative Commons License Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
Social networking: Tweet dit artikel op Twitter Geef dit artikel door op LinkedIn Bookmark dit artikel op Google Bookmark dit artikel op Yahoo! Bookmark dit artikel op Technorati Bookmark dit artikel op Delicious Deel dit artikel op Facebook Digg dit artikel op Digg Zend dit artikel naar to Reddit Geef dit artikel een duim omhoog op StumbleUpon Zend dit artikel naar Furl

Talkback

reageer op dit artikel