Waarom welke web browser?

Joor Loohuis, 19 juli 2009, 12200 views.

Waarom zijn er verschillende web browsers? Waarom doet een website het niet goed in mijn browser? Welke browser moet ik kiezen? Als je geen achtergrond hebt in hoe websites werken is dat kennelijk soms een raadsel. En laten we wel wezen, je mag toch verwachten dat een website gewoon moet werken. Laten we dus eens kijken naar de verschillen tussen de meer populaire browsers, en waarom je er een van zou kiezen.

Tags: , , , , , , ,

Voor veel mensen die internet gebruiken is er weinig gelegen aan wat je precies gebruikt om een website te bekijken. Je hebt een browser, in Nederland meestal Internet Explorer, en zoals de website er daarin uitziet en werkt is hoe het moet zijn. Helaas blijkt dat niet het geval. Sterker nog, sinds de begintijd van het World Wide Web (of eigenlijk, sinds je daar met Microsoft Windows makkelijk op kon) zijn er verschillende browsers, die dezelfde webpagina's verschillend weergeven. Eind jaren '90 was de strijd zo hevig dat werd gesproken van de 'browser wars'. Voor wie het zich niet kan herinneren, Netscape was toen de luis in de pels van Microsoft, dat Internet Explorer uitgaf. Beide bedachten hun eigen toevoegingen om speciale effecten mogelijk te maken. Dat heeft een paar jaar geduurd, en erin geresulteerd dat Internet Explorer (IE) als meest gebruikte browser overbleef.

Tegenwoordig zijn de zaken echter flink anders. Uit Netscape is een project voortgekomen met als meest bekende product de Firefox browser, dat zijn populariteit onder andere dankt aan de grote hoeveelheid addons waarmee de browser is aan te passen aan de wensen van de gebruiker. Met de sterk gegroeide populariteit van Apple computers zijn er nu ook veel mensen die Safari gebruiken, de standaard browser voor Apple systemen maar ook beschikbaar voor Microsoft Windows. Opera is een bedrijf dat zich bezig houdt met het uitbrengen van een browser die een kleine maar trouwe groep aanhangers heeft. En recent heeft Google zich in het strijdperk gemeld met een browser genaamd Chrome die vooral bedoeld is om moderne webapplicaties goed te ondersteunen. Er zijn nog een groot aantal andere browsers, een belangrijk deel daarvan met dezelfde afkomst als Firefox, maar in dit artikel beperken we ons tot de eerder genoemde browsers.

Welke browser moet ik kiezen?

Op die vraag zijn een paar antwoorden te geven. Het eerste is natuurlijk heel simpel 'welke je wil'. Je mag verwachten dat een website 'gewoon' werkt met elke browser, en je keuze er niet toe doet. De werkelijkheid is echter dat sommige websites het beter doen in een bepaalde browser, en andere websites niet zo goed uit de verf komen. Het tweede antwoord is dus 'dat hangt er van af welke sites je bezoekt'. Er zijn een paar gevallen te onderscheiden:

  • voor gewone websites zonder veel extra functies zou elke browser goed moeten werken. Een uitzondering is echter dat nog steeds veel websites worden ontworpen voor Internet Explorer. Dat is niet iets dat beperkt blijft tot hobby webmasters, ook grote dure webdesign studio's maken zich schuldig aan dit soort oogkleppengedrag. Professioneel gebouwde websites hebben hier geen last van.
  • voor websites met moderne effecten en ontwerp is er een test opgesteld waarmee kan worden vastgesteld of een browser er mee overweg kan. Deze test heet Acid2, en een score van 100 geeft aan dat de browser onder andere correct omgaat met style sheets (CSS 2.1) en PNG afbeeldingen. De meest prominente browsers die niet slagen voor deze test zijn Internet Explorer 6 en 7, Firefox 1.0, 1.5 en 2.0, en Opera 8.0.
  • voor moderne webapplicaties zijn de eisen nog weer strenger, en die grenzen worden met nieuwe Web 2.0 toepassingen steeds weer verlegd. Daarom is er nu ook een Acid3 test om na te gaan of een browser alle laatste technologieën ondersteunt die tegenwoordig worden gebruikt. Zoals verwacht zijn er maar weinig browsers die de volle 100 op deze test scoren. Tot de afvallers behoren Internet Explorer 8.0, Firefox 3.0, Opera 9 en Safari 3. Opgemerkt moet worden dat het voor de Acid3 test op dit moment nog minder belangrijk is om de volle 100 te scoren dan voor de Acid2 test. Veel webapplicaties gebruiken niet alle technologieën die in de Acid3 test worden getoetst. Er worden ook veel toepassingen opzettelijk beperkt in functionaliteit om gebruikers van oudere browsers niet uit te sluiten.

De keuze voor de browser is natuurlijk ook afhankelijk van welk besturingssysteem je gebruikt. Niet alle browsers zijn beschikbaar voor alle systemen. Voor een goede gebruikservaring is het volgende advies te geven:

Microsoft Windows
voor relatief eenvoudig webgebruik volstaat Internet Explorer 7. Worden de eisen zwaarder, dan is het nodig een moderne browser te kiezen. Internet Explorer 8 is aanmerkelijk beter, maar de prestaties van JavaScript blijven nog flink achter op die van de alternatieven. De beste keuzen zijn dan de nieuwste versies Safari, Google Chrome, Firefox en Opera. Als je om wat voor reden dan ook niet kan upgraden naar Internet Explorer 8, kies dan voor een van de alternatieven in plaats van voor een oudere versie van Internet Explorer. De enige reden om Internet Explorer 6 nog te draaien is als je afhankelijk bent van oude toepassingen niet in een andere browser kunnen draaien.
Apple MacOS X
de default browser voor MacOS X is Safari, en dat volstaan voor alle toepassingen. Voor degenen die de voorkeur aan een andere browser geven zijn Google Chrome, Opera en uiteraard Firefox ook beschikbaar.
Linux
De meeste Linux distributies hebben Firefox geïnstalleerd als standaard browser, maar bieden andere browsers aan binnen de distributiekanalen. Internet Explorer is uiteraard niet beschikbaar voor Linux, maar Opera wordt goed ondersteund. Google Chrome voor Linux is nog in ontwikkeling.

Vergeet niet dat het zonder meer mogelijk is meerdere browsers te installeren. Je kan dus bijvoorbeeld aan Internet Explorer vasthouden voor je dagelijkse webbezoekjes als dat echt moet, en een browser als Firefox gebruiken voor het meer serieuze werk.

Up to date

Een belangrijk punt is dat welke browser je ook kiest, het erg belangrijk is om die up to date te houden, zowel vanwege de beste ondersteuning voor standaards als vanwege de gedichte beveiligingsgaten. Het beste advies is om de nieuwste versie van elke browser geïnstalleerd te hebben, en zeer regelmatig te controleren op updates. Updates voor Internet Explorer komen mee met de standaard Windows updates. Hetzelfde geldt voor Safari onder MacOS X en de meeste browsers onder Linux. Verder hebben de genoemde browsers (behalve Internet Explorer) ook hun eigen ingebouwde controle op updates. Zorg dat die altijd ingeschakeld zijn als de browser niet met de systeem updates kan meeliften.

Nawoord

De situatie van welke browsers er bestaan en waar ze goed in zijn verandert voortdurend. Dit artikel is geschreven in juli 2009, en hoewel het in het algemeen nog wel een tijd actueel zal blijven, is het verstandig om ook even te kijken naar de actuele stand van zaken voordat je een browser kiest.

Creative Commons License Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
Social networking: Tweet dit artikel op Twitter Geef dit artikel door op LinkedIn Bookmark dit artikel op Google Bookmark dit artikel op Yahoo! Bookmark dit artikel op Technorati Bookmark dit artikel op Delicious Deel dit artikel op Facebook Digg dit artikel op Digg Zend dit artikel naar to Reddit Geef dit artikel een duim omhoog op StumbleUpon Zend dit artikel naar Furl

Talkback

reageer op dit artikel