Vind geografische coordinaten met Google Maps (op herhaling)

Joor Loohuis, 1 juni 2010, 12946 views.

Een tijdje geleden hadden we een korte instructie over het vinden van kaartcoördinaten van een locatie op een Google Map. Dankzij enkele nieuwe toevoegingen aan Google Maps is deze taak nu nog gemakkelijker.

Tags: , , ,

Zoals we in de voorloper op dit artikel hebben uitgelegd zijn er veel redenen waarom je geografische coördinaten van een locatie nodig hebt. Om er nog eens overheen te gaan, je wil misschien alleen een marker op een kaart zetten, of je bent geïnteresseerd in het opnemen van microformats in een webpagina, of iets heel anders. Het grootste probleem is dat het doorgaans niet mogelijk is om de locatie te bepalen, bijvoorbeeld omdat die niet om de hoek ligt. Het kan dus een boel tijd en energie besparen als je gewoon naar Google Maps kan gaan, de locatie opzoeken, en de coördinaten kan uitvinden. Wel, dat is precies wat Google Maps nu aanbiedt.

Niet zo lang geleden is er een klein rood linkje genaamd 'nieuw' verschenen rechtsboven op de Google Maps pagina. Dat geeft toegang tot Google Maps Labs, een verzameling experimentele features die veelgebruikers van de kaarten zullen waarderen. In de lijn van dit artikel zijn er twee features met name interessant, die je misschien wil inschakelen. De eerste is Knopinfo met lengte- en breedtegraad. Schakel die in, en een tooltip gaat je cursor volgen, met daarin de geografische coördinaten van de cursor. De precisie hangt af van het zoomniveau van de kaart. Deze feature voortdurend aan hebben staan is misschien wat onrustig, maar het is zo nu en dan zeer nuttig. De andere nuttige extensie is Markering voor lengte-/breedtegraad. Als je eenmaal de locatie hebt gevonden waar je in geïnteresseerd bent, kan je er op rechtsklikken en 'Markering met lengte- en breedtegraad plaatsen' kiezen uit het contextmenu. Een minimarker met daarin de coördinaten van de marker wordt geplaatst op de locatie van de klik. Ook hier is het zo dat het zoomniveau de precisie van de coördinaten bepaalt. Je kan de marker niet verslepen, maar wat mogelijk nuttiger is, is dat je de inhoud kan selecteren en kopiëren voor gebruik in andere toepassingen. Al met al zijn deze twee features vrijwel onmisbaar voor toepassingen die kaartlocaties gebruiken.

Creative Commons License Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
Social networking: Tweet dit artikel op Twitter Geef dit artikel door op LinkedIn Bookmark dit artikel op Google Bookmark dit artikel op Yahoo! Bookmark dit artikel op Technorati Bookmark dit artikel op Delicious Deel dit artikel op Facebook Digg dit artikel op Digg Zend dit artikel naar to Reddit Geef dit artikel een duim omhoog op StumbleUpon Zend dit artikel naar Furl

Talkback

reageer op dit artikel