Precisie van geografische coordinaten voor gebruik in Google Maps

Joor Loohuis, 29 mei 2010, 7795 views.

Een aspect van het gebruik van Google Maps dat niet vaak besproken wordt is de precisie van geografische coördinaten die nodig is om informatie correct weer te geven. Een kleine toelichting is op zijn plaats.

Tags: , , ,

Onlangs mailde een klant me met een probleem. Ze gebruikte het voorbeeld dat we op deze blog hebben van een Google map met een marker erop, maar ze kon de marker maar niet op de goede plek krijgen. Na behoorlijk wat tijd kwijt te zijn geraakt aan het sleutelen aan de marker afbeelding en de hotspot coordinaten werd me gevraagd te kijken wat het probleem is. Het bleek niets met de marker afbeelding te maken te hebben. Het probleem was dat ze de geografische coördinaten van de locatie van de marker maar in drie decimalen had gespecificeerd, zich niet realiserend dat dit gewoonweg niet voldoende is om een locatie weer te geven op straatniveau.

Maar welke precisie is dan voldoende? Het antwoord daarop is 'dat hangt er van af'. Het hangt af van wat je wil weergeven, de schaal van je kaart, en ook het deel van de wereld waar het te vinden is. Het is dan ook nuttiger om in te zien hoe geografische coördinaten vertalen naar afstanden op een plaatselijk niveau. Als we de Aarde beschouwen als een bol met een omtrek van 40.000km, dan is de afstand tussen twee punten met dezelfde lengtegraad, gescheiden door een graad in de breedtegraad ongeveer 111km. Voor lengtegraden ligt het iets anders, aangezien de afstand tussen twee meridianen (lijnen van constante lengtegraad) afneemt naarmate je verder van de evenaar gaat. Voor hoge breedtegraden heb je dus niet zoveel precisie in lengtegraad nodig als in breedtegraad, maar aangezien veel van de 'interessante' delen van de wereld niet op deze hoge breedtegraden zijn te vinden is het waarschijnlijk het beste om dezelfde vereisten toe te passen op lengte- en breedtegraad.

Op basis van deze informatie kunnen we vereisten definieren voor de precisie voor enkele toepassingen:

  • voor globale kaarten met grote kaartstructuren op een schaal van honderden kilometers of meer is het voldoende om te werken met een of twee decimalen voor geografische coördinaten. De precisie van de kaart begint pas te lijden als de kaart wordt ingezoomd tot niveau 8 of meer. De tweede decimaal vertaalt ruwweg naar een precisie van de orde van kilometers.
  • voor regionale kaarten, op een schaal van kilometers en meer, zijn drie of zelfs vier decimalen noodzakelijk, zodat kaarten redelijk accuraat zijn tot een zoomniveau van ongeveer 13.
  • voor lokale kaarten met een precisie tot op straatniveau en een maximaal zoomniveau is het noodzakelijk 5 decimalen te gebruiken.

Merk op dat op de hoogste niveaus meetfouten merkbaar beginnen te worden. Dus als je bron van coördinaten anders is dan Google Maps zelf zou je discrepanties kunnen zien tussen je coördinaten en de kaartelementen. De beste manier om deze te beperken is door de coordinaten met Google Maps te bepalen. Omgekeerd, als je data hebt met een beperkte precisie is het waarschijnlijk verstandig om het niveau tot waar je kaart is in te zoomen te beperken.

Disclaimer: geografen hebben misschien wat moeite met het bovenstaande, aangezien het een paar aannames maakt die niet echt correct zijn. Als een geofysicus van opleiding ben ik me daar goed van bewust, maar de aannames die hier worden gemaakt zijn zeker geen probleem voor het toepassingsgebied.

Creative Commons License Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
Social networking: Tweet dit artikel op Twitter Geef dit artikel door op LinkedIn Bookmark dit artikel op Google Bookmark dit artikel op Yahoo! Bookmark dit artikel op Technorati Bookmark dit artikel op Delicious Deel dit artikel op Facebook Digg dit artikel op Digg Zend dit artikel naar to Reddit Geef dit artikel een duim omhoog op StumbleUpon Zend dit artikel naar Furl

Talkback

reageer op dit artikel