IMAP IDLE

Armijn Hemel, 24 mei 2010, 7272 views.

IMAP IDLE is een geweldige aanvulling op het IMAP-protocol: telkens wanneer een nieuw mailtje aankomt geeft de server dit door aan het mailprogramma. Het mailprogramma hoeft zo niet telkens de server te vragen of er nog nieuwe mail is.

Tags: , ,

Op onze IMAP-server (we gebruiken Dovecot) zagen we regelmatig een grote hoeveelheid IMAP-processen waar geen actieve connectie meer bij hoorde. Met behulp van strace was het al snel duidelijk wat er gebeurde: de IMAP-server stuurde notificaties uit naar een openstaande connectie, terwijl het originele process (het mailprogramma aan de gebruikerskant) allang niet meer naar die connectie luisterde.

Na wat onderzoek kwamen we op het spoor van IMAP IDLE, een stukje functionaliteit waarmee een mailprogramma via IMAP meteen een notificatie krijgt als er nieuwe e-mail is. Niet veel mensen weten wat IMAP IDLE is en configureren hun mailprogramma zo dat elke paar minuten e-mail opgehaald moet worden bij de server. Maar als het mailprogramma en de IMAP-server alletwee IMAP IDLE ondersteunen dan is dat compleet onnodig. Sterker nog: het zorgt op de server alleen maar voor extra nutteloos werk. Veel van hangende IMAP-processen op onze server konden herleid worden tot het aan hebben staan van zowel IMAP IDLE als het "elke zoveel minuten controleren op nieuwe e-mail" in de mailprogramma's.

Na het laten aanpassen van deze instellingen in de mailprogramma's gingen de hoeveelheid IMAP-processen op onze server dramatisch omlaag. Daarnaast kregen sommige mensen voor hun gevoel hun mail ook eerder binnen dan normaal.

Het is niet altijd even duidelijk waar in programma's dit ingesteld moet worden, vandaar dat we een kort overzicht hebben gemaakt voor een aantal programma's waar wij zelf regelmatig mee werken, of geconfronteerd worden

Thunderbird

Thunderbird werkt erg goed met IMAP IDLE. Het lijkt erop dat het standaard aanstaat, ook als je het mailprogramma zo hebt geconfigureerd dat e-mail om de paar minuten opgehaald moet worden. De instellingen voor IMAP IDLE in Thunderbird kunnen gevonden worden onder "accountinstellingen ->serverinstellingen->geavanceerd". De optie "IDLE commando gebruiken als de server het ondersteunt" moet aangevinkt zijn. De optie "op nieuwe berichten controleren om de .. minuten" moet uitgezet worden.

Mail.App

Net als Thunderbird heeft Mail.App van Apple uitstekende ondersteuning voor IMAP IDLE.

Evolution

Om ons onbekende redenen hebben de ontwikkelaars van GNOME nooit de moeite genomen om IMAP IDLE in Evolution, het standaard mailprogramma in GNOME, te stoppen. Het staat al op de planning sinds 2.24 in ontwikkeling is (hoewel er al eerder verzoeken waren), maar dat is tot nog toe nog niet gebeurd.

Andere programma's

Er zijn veel andere mailprogramma's die ook IMAP IDLE ondersteuning. Op de Wikipedia webpagina over IMAP IDLE staat de nodige informatie.

Creative Commons License Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
Social networking: Tweet dit artikel op Twitter Geef dit artikel door op LinkedIn Bookmark dit artikel op Google Bookmark dit artikel op Yahoo! Bookmark dit artikel op Technorati Bookmark dit artikel op Delicious Deel dit artikel op Facebook Digg dit artikel op Digg Zend dit artikel naar to Reddit Geef dit artikel een duim omhoog op StumbleUpon Zend dit artikel naar Furl

Talkback

reageer op dit artikel